Când se schimbau guvernele, pe vremuri, Regele Carol I îi spunea noului prim-ministru: „Pune dumneata pe cine vrei, unde vrei. Dar, la Externe, pune pe cineva cu doctoratul la Sorbona. E vorba de prestigiul țării. Iar la Învățământ, lasă-l pe Spiru Haret, fiindcă acolo e viitorul țării.”
Concluzia noastră: În urma celor două mandate de președinte al României (2014-2019 și 2019-2024), Klaus Iohannis a avut un singur proiect de țară, și anume „România educată”.
P.S. Klaus Iohannis, dacă singurul tău proiect de țară din acești 10 ani a fost un mare eșec, oare nu ar fi mai bine ca un partid politic să facă un slogan în felul următor: „Dacă nu învățați carte când sunteți mari, vă înscriem cu forța în PSD sau în PNL”? Pe vremuri, vorbim de peste 100 de ani în urmă, când aveai carte, chiar aveai parte.
Morala: Până când nu vom avea o clasă politică determinată să aloce 10% din bugetul național educației, România va rămâne pe loc. Indiferent de cât de avansată devine tehnologia, nu putem progresa în educație câtă vreme societatea se orientează mai degrabă către influenceri care oferă sfaturi despre imagine sau stil de viață, în loc să promovăm modele autentice de educație și cultură. Din păcate, în vremea administrației prezidențiale conduse de Klaus Iohannis, acestea au fost valorile promovate în spațiul public. Situația din școlile noastre ilustrează limpede criza din sistemul educațional: sunt licee și școli în care niciun elev nu reușește să promoveze examenul de Bacalaureat sau Evaluarea Națională. Astfel de rezultate devin aproape simbolice pentru nivelul actual al educației din țara noastră. O națiune nu poate deveni cu adevărat puternică fără o investiție serioasă și consistentă în educa ție. Doar prin prioritizarea acestui domeniu vom putea oferi generațiilor viitoare șansa la un viitor mai bun și mai sigur, nu prin promisiuni goale și reforme iluzorii.
Leave a Reply